Bir Bakışta SOCAR Terminal
Bir Bakışta SOCAR Terminal
Petlim Limancılık Ticaret A.Ş. (Petlim) 22 Kasım 2010’da Petkim Limanı’nın geliştirilmesi, daha ekonomik olarak işletilebilmesi ve “Ege Bölgesi’nin En Büyük Entegre Limanı”nın inşası amacıyla kuruldu. Petkim’in %100 iştiraki olarak kurulan Petlim’in hisselerinin %30’u, 2014 yılının son çeyreğinde dünyanın önde gelen yatırım bankalarından biri olan Goldman Sachs tarafından satın alındı.
Petkim tarafından yapılmış olan bu liman lojistik entegrasyon adımını tamamlamak üzere hayata geçirildi. Liman yatırımı, finansman maliyeti ile birlikte 400 milyon dolara ulaştı. Konteyner terminal işletmeciliğinde APM Terminals ile yapılan stratejik işbirliği ile limanın 800 bin TEU’luk ilk fazı 06.12.2016 tarihinde hizmete girdi ve APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş. tarafından işletilmeye başlandı. Limanın ikinci fazı ise 04.07.2018 tarihinde hizmete girdi ve tam kapasite ile çalışmaya başladı.
27.12.2018 tarihinde APM Terminalleri Liman İşletmeciliği A.Ş.’nin %100 oranındaki payı SOCAR Turkey Enerji A.Ş. tarafından devralındı; Şirketin unvanı SOCAR Aliağa Liman İşletmeciliği A.Ş. olarak tadil edildi. Limanın işletmesini, SOCAR Aliağa Liman İşletmeciliği A.Ş. (SOCAR Terminal) sürdürmektedir. SOCAR Terminal, faaliyete başladığı süreçteki liman yönetim sistemi ve operasyonel yapısını korurken, SOCAR’ın Türkiye’deki entegrasyon vizyonu ve hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine devam etmektedir. SOCAR Terminal, 700 metrelik tek parça rıhtım yapısı ve 16 metrelik minimum su derinliği ile Ege Bölgesi’nde 18.000 TEU kapasiteli gemilere verimli bir şekilde hizmet verebilen ilk ve tek liman işletmesidir.

Terminal, 1,5 milyon TEU konteyner elleçleme kapasitesi ile Ege Bölgesi’nin en büyük limanı konumundadır. Konteyner depolanması için liman sahasında 42 hektar, geri hizmet alanında ise 6 hektarlık lojistik sahası bulunan limanın terminal sahasında ayrıca 150 metre uzunluğunda ve 10 metre derinliğine sahip bir genel kargo rıhtımı yer almaktadır.
SOCAR Terminal’nin genel kargo rıhtımının metrekare başına 10 tonluk taşıma kapasitesi bulunurken, depolama gerektiren proje kargo yüklemelerinde ise ek olarak 30 dönümlük bir depolama alanı daha sağlanabilmektedir. SOCAR Terminal, müşterilerine ve gemi işletmecilerine getirdiği yenilikler, güçlü altyapısı ve değerler bütünü ile Ege Bölgesi ve Türkiye’ye değer katmaya devam etmektedir.
Vizyonumuz
Türkiye liman sektörünün lideri olmak.
Misyonumuz
- İş sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruyucu uygulamalarımız ile Türkiye’nin çevreye duyarlı, en güvenli limanı olmak.
- Operasyonel mükemmellik ve sürekli iyileştirme metodolojisi ile en yüksek performansta hizmet vermek.
- Müşterilerimizin ihtiyaç ve taleplerini en üst düzeyde karşılayarak İzmir ve hinterlandında pazar lideri olmak.
- İnsan odaklı kurum kültürümüz ile çalışanlar tarafından liman sektöründe en tercih edilen iş yeri olmak.
Değerlerimiz
İŞ GÜVENLİĞİ
İş güvenliği, en önemli önceliğimizdir. Her eylemimizde çalışanlarımızı, toplumu, çevreyi ve gelecek nesilleri koruma taahhüdünde bulunuruz.
TEK EKİP
Çalışma arkadaşlarımız ve iş ortaklarımızla her seviyede iş birliğinin gücüne olan inancımızla, hedeflerimize ve amaçlarımıza ulaşmak için tek birtakım olarak çalışırız.
SORUMLULUK
Yürüttüğümüz operasyonların ölçeğinin ve etkisinin bilincindeyiz. Kurumsal misyonumuz, vizyonumuz ve stratejimiz doğrultusunda attığımız her adımın sorumluluğunu üstleniriz.
SÜREKLİ GELİŞİM
Hedeflerin ve beklentilerin ötesinde sonuçlar elde etmek ve en iyi sonuçları sağlamak için sürekli öğrenmeye, bilgi paylaşımına ve en iyi uygulamaları hayata geçirmeye odaklanırız.
ÖNCE İNSAN
Çevremize saygı gösterir, sorumlu davranırız. Çalışanlarımızın ve hizmet verdiğimiz toplulukların refahını ön planda tutarız.
Standartların Üzerinde Bir Liman
0.0 milyon TEU
Elleçleme Kapasitesi
11 bin m2
Genişliğinde Liman Sahası
400 Metrelik
Tek Parça Rıhtım Yapısı